BURNOUT

SONY DSC

Het is vandaag 10 januari 2014, de dag waarop ik start met “klachten en middelen”.

Niet de eerste de beste klacht, nl. BURNOUT. 14 % van alle werknemers heeft burnoutklachten. Het aantal verzuimdagen is gemiddeld 189! OEF en OEI!!

DEFINITIE: Opgebrand door het werk met als voornaamste symptomen uitputting, groot cynisme, het gevoel niet meer goed te presteren met als gevolg een groeiend gebrek aan zelfvertrouwen.

OORZAKEN: in de regel is er sprake van meerdere factoren, zoals aanhoudende stress, te hard en te lang werken, onvoldoende rust en ontspanning, te plichtsgetrouw en perfectionisme. Het gebrek aan een klankbord kan ook meetellen, evenals het verlies van een geliefde.

VERSCHILLEN BURNOUT EN DEPRESSIE: Een depressie is een stemmingstoornis, terwijl een burnout een energiestoornis is. Een depressie komt op alle levensgebieden tegelijkertijd voor, terwijl een burnout vrijwel altijd gerelateerd aan werk of werkomgeving is.

VERSCHIL MET CHRONISCH VERMOEIDHEIDCYNDROOM: De patiënt kan geen duidelijke oorzaak noemen in tegenstelling met een burnout.

VERSCHIL MET STRESS: Gevoel van spanning, tijdelijk van aard, althans veel korter dan bij een burnout.

VERSCHIL MET ALGEHELE LUSTELOOSHEID: Kan als oorzaak een depressie of burnout hebben. Patiënten weten soms jaren niet wat ze voelen.

VERSCHIL MET OVERSPANNENHEID; Doorgedraaid, actief maar ongeordend gedrag. Soms hyperactief, relatief van korte duur.

THERAPIEVOORSTELLEN; Cognitieve gedragstherapie d.w.z. bij welk gedrag voel je je het best, wat wil je gaan veranderen en hoe denk je daar over. Oplossingsgerichte therapie. Levensbeslissingen nemen die betere gevoelens en meer succes geven.Ten derde homeopathie en Schüsslercelzoutentherapie. Beide onderdrukken niet!

TYPISCHE BURNOUTSTADIA ZIJN; Emotionele overbelasting, stress, gezeur, gebrek aan controle bijv. doelen wel of niet halen, gebrek aan waardering en beloning, verziekte werkomgeving – een rat als collega wie kent ze niet – niet eerlijk zijn tegenover jezelf, tegen jezelf ingaan. Waardeconflict, meedoen of vertrekken; niet meedoen betekent ontslag.

15 SYMPTOMEN OP EEN RIJTJE; Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaar, slapeloosheid, depressief, gespannen, lusteloos, kwaadheid, hoofdpijn, vergeetachtig, huilen, angsten, zere nek en schouders, libidoverlies, maagpijn.

Ik pretendeer niet een burnout geheel met homeopathie of Schüsslertherapie te kunnen oplossen maar weet uit ervaring dat ze heel goed ondersteunen en soms zelfs afdoende zijn. Het belangrijkste middel in de Schüsslertherapie voor burnout is kaliumfosfor. Het bestrijdt o.a. totale uitputting, zwakte, vermoeidheid. Afhankelijk van de symptomen van de patient kunnen één of meer middelen extra worden ingezet.

Naast de ernst van een burnout heeft het ook een voordeel; de patiënt wordt gedwongen over zichzelf en zijn werksituatie na te denken en komt er misschien toe zijn leven totaal anders in te richten.

BEELDSPRAAK: Burnout is een prachtige parel in een diepe put! U kunt reageren via het blog of mij bellen 06-53456597.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *