Homeopathie

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grondlegger van de klassieke homeopathie – het werken met één middel – is Dr. Samuel Hahnemann – 1755-1843.

Door zijn eigen ervaring wist Hahnemann dat kinabast wisselende koortsen en bijbehorende symptonen kon genezen. In een optimistische bui besloot hij kleine hoeveelheden kinine in te nemen en zie, hij produceerde dezelfde koortsen en verdere symptonen. Dit was de eerste geneesmiddelproef. Na vele experimenten kwam hij tot het belangrijkste principe van de homeopathie: het gelijke wordt door het gelijksoortige genezen.

Omdat zijn proefpersonen soms gevaarlijke symptonen produceerden besloot Hahnemann zijn medicijnen te verdunnen en te schudden (potenciëren). Door zijn patienten met deze verdunde en gepotentieerde middelen volgens het gelijksoortigheidsprincipe te behandelen, genazen ze. De tweede pijler waarop de homeopathie berust, is dat hoog verdunde middelen in staat zijn de levenskracht te herstellen ( eigen herstellend vermogen ). Bij de keuze van het geneesmiddel gaan we uit van de lichamelijke, mentale en emotionele aspecten van de patient. Het is een holistische benadering die regulerend werkt. Het evenwicht wordt hersteld.

Voorbeeld: Vergiftiging door vervuild drinkwater. Symptonen: Veel dorst, diarree met darmkrampen, maagpijn, hartkloppingen, verergering in de nacht, doodsangst. Al deze symptonen zitten in het middel Arsenicum album. Na drie doses Ars.Alb. c-30 was de patient totaal genezen. Tegenwoordig worden er naast enkelvoudige middelen veel combinatiemiddelen – meer middelen in één flesje – gebruikt.

Naast acute situaties zoals bijvoorbeeld een oorontsteking wordt homeopathie vnl. gebruikt voor chronische klachten zoals huid- en gewrichtsproblemen. Bij onvoldoende libido geeft de homotoxicologie – een zijtak van de homeopathie – vaak ook verrassende resultaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *